15 юли 2019
Лятно работно време

Поради ползване на годишен отпуск офисът на Регионална фармацевтична колегия София-столична няма да работи:

от 17 до 21 юли и от 25 до 28 юли 2019 г.

от 3 до 11 август, от 15 до 18 август и от 22 до 25 август 2019 г.

През тези периоди телефоните в офиса също няма да работят.

Благодарим Ви за разбирането!
10 юли 2019
Уважаеми колеги,

Горди сме да Ви информираме, че за пореден път наш колега получи признание за постиженията си. Магистър-фармацевт Лилия Караманчева бе отличена с престижната награда Business Lady сред едни от най-успешните жени в България. Отличието ѝ е в категория „Фармация“. Годишните награди на списание и клуб Business Lady се връчват за осма поредна година за принос на българската делова жена в 13 категории. Церемонията се състоя през юни в София.

Маг.-фарм. Караманчева е член на комисията по етика и качество на Регионална фармацевтична колегия София-столична. Има повече от 20 години опит във фармацевтичния сектор, а от 10 години управлява фармацевтичната компания Queisser Pharma в България.

„Посвещавам тази награда на моя екип, защото всичко, което направихме в България, го направихме заедно. Гордея се също така, че представлявам една компания на 120 години, която продължава да съхранява своите устойчиви ценности и поема своята социална отговорност“, каза маг.-фарм. Караманчева на церемонията. По-рано същия ден тя бе и един от говорителите на събитието Business Lady Excellence, нетуъркинг конференция за жени.


Сред гостите на награждаването бяха д-р Лозана Василева, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Ирена Соколова, председател на „Жени ГЕРБ“ и Областен управител на Перник, Станислава Стоянова, член на Парламентарната комисия по образованието и науката, Светлана Ангелова, зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика, проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК към Български лекарски съюз, д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз, Георги Руйчев, изпълнителен директор на Български форум на бизнес лидерите и др, които връчиха част от наградите.

Наградите целят да се даде гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и адекватно развитие на човешкия капитал, като по този начин се поощри женското предприемачеството сред българската общественост.

РФК София-столична се гордее с постиженията на своите членове и се стреми да афишира и популяризира постиженията на нашите колеги. Успехът им носи престиж, както за фармацевтичното съсловие, така и за професията ни.


03 юли 2019
Регионална фармацевтична колегия София-столична бе партньор на Деветата национална конференция по медицински и здравен туризъм. Тя се проведе в Камчия от 18 до 20 юни. В нея участваха представители на Агенцията по заетостта, Комисията за защита на личните данни, РЗИ, представители на общини, учебни заведения, лечебни заведения, хотелиери, ресторантьори и др. Темата на конференцията бе: „България – възможности за развитие на здравен туризъм“ и обхващаше въпроси относно образованието, материалната база, природата и климатичните условия, кадрите, държавната политика.

Маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София-столична, бе модератор на един от панелите на конференцията. Той представи колегията пред участниците и ги запозна с ползите от опита и знанията на магистър-фармацевтите за медицинския и здравен туризъм. Участниците получиха рекламни материали, чрез които да се запознаят с дейността на колегията и работата на магистър-фармацевтите, бяха изложени и банери на колегията. В изказването си тази година той акцентира върху това да се търсят възможности да се използват знанията и опитът на магистър-фармацевтите по отношение на лечебните свойства на билките и етеричните масла. Като част от изложението за неизползвания потенциал на магистър-фармацевтите в сферата на лечебния туризъм, той представи и практики от други страни, където магистър-фармацевтите имунизират, измерват кръвна захар и др.

Божидар Михайлов, директор на дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна, към Агенцията по заетостта, обясни за мерките за заетост, които предприема агенцията. Той разказа за различни програми за финансиране, за стимулиране на наемането на служители, за стажуването и обучението на работното място. По думите му над 70% е успеваемостта по една от младежките програми. Трудност обаче било намирането на работа на хора, които са се върнали от чужбина, тъй като обезщетението им е по-голямо от заплащането, което им предлагат за наемане на работа. Предизвикателство било и намирането на работа за хората без образование и задържането им на работното място.

Любомир Грънчаров, старши експерт, Комисия за защита на личните данни, представи новите правила за защита на личните данни в контекста на медицинския и здравен туризъм. В изказването си той коментира и чувствителните данни в здравеопазването. По отношение на електронните досиета на пациенти даде пример с Естония, където има такива досиета и имат точна информация за хората - цялата история от раждането, прегледи, прием на медикаменти и т.н., но заради пробив в системата, за известно време са оттеглили електронното досие на пациентите докато намерят начин за повишаване на сигурността.

Организатор на конференцията е Весела Цолова, директор на Национална медийна група „Парадигма“. РФК София-столична подкрепя провеждането на националните конференции по медицински и здравен туризъм от втората конференция до настоящата.

Целта е магистър-фармацевтите да бъдат представяни пред различни обществени групи и тяхната роля като медицински специалисти в системата на здравеопазването, както и възможността магистър-фармацевтите да допринесат за развитието на медицинския и здравен туризъм.

Маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София-столична

Божидар Михайлов, директор на дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна към Агенцията по заетостта

Любомир Грънчаров, старши експерт, Комисия за защита на личните данни
27 юни 2019
Уважаеми магистър-фармацевти,

Колегите от Фармацевтичния факултет на Медицински университет-София ни информираха за най-новата магистърска програма във факултета, по която могат да се обучават магистър-фармацевти. Международната магистърска програма по "Оценка на здравни технологии с фармакоикономика" се отнася до различните аспекти на теорията на процеса, методите за оценка и приложение на оценката на здравните технологии, оценката на установени технологии, оценка на пазарната реализация на новите технологии.

Редица държави от ЕС въвеждат т. нар. „оценки на здравни технологии“, чрез които се измерва добавената стойност на новите здравни технологии в сравнение с вече съществуващите такива. Примери за здравни технологии са лекарствени изделия, медицинско оборудване, методи за диагностика и лечение, рехабилитация и методи за профилактика.

Магистърската програма е предназначена, както за магистри по медицински специалности и магистри по химия, биология, биотехнологии, икономика и право, работещи в областта на здравеопазването.

За обучението на курсистите ще се погрижат водещи международни и български преподаватели. Сред чуждестранните лектори ще бъдат представители на университета в Грьонинген, университета в Атина, МУ Варшава, изследователи с опит в оценката на здравните технологии в други страни, консултанти на Световната здравна организация и др.

Условията за участие и повече информация можете да намерите в брошурата на новата магистратура. Изтегли в PDF тук.

С уважение:
Ма.-фарм. Венелин Сапунаров,
Председател на УС на РФК София-столична
Сертифициран Коуч от ERICKSON College InternationalОтиди на страница  1 2 3 ... 59 60 61