В Световния ден на фармацевтите: Наши колеги, които работят или учат в чужбина, споделят опит и впечатления

26 сеп 2018
Здравейте, колеги!

Световният ден на фармацевтите, който се отбелязва в цял свят на 25 септември, ни напомни и за нашите колеги, които продължиха професионалния си път в чужбина и младите колеги, които се обучават в други страни. Наши сънародници учат и работят като фармацевти по цялото земно кълбо –Германия, Обединеното кралство, Италия, Испания, Швеция, Литва, Австрия, Австралия, САЩ, Канада, са само част от тях. В навечерието на празника решихме, че те могат да ни разкажат за своя опит и впечатления.

Изпратихме въпроси до всички, чиито контакти имаме. Споделяме с Вас отговорите на тези, които отговориха. Повечето са много заети и се извиниха, че няма да успеят да ни пишат, но изпращат своите благопожелания към всички колеги в България. Уточняваме, че въпросите и отговорите не целят определени внушения, желанието ни е да напомним за колегите, които са намерили своя професионален път другаде и споделят своето мнение с нас. Защото Денят е световен, а наши колеги работят и учат по целия свят. Желанието ни е да покажем, че фармацевтът в целия свят се сблъсква с проблеми, но имаме общи цели, най-вече това да работим за здравето и благополучието на обществото. Фармацевтът е важна част от системата на здравеопазването и за да защитим ролята си, трябва да полагаме непрекъснати усилия и да бъдем в унисон със световните тенденции.

Какво споделиха колегите, можете да прочетете на сайта на Регионална фармацевтична колегия София-столична по-долу, като кликнете върху името на колегата и страната, в която работи или учи. Там където текста е по-дълъг трябва да премествате надолу по текста до края на интервюто.


Маг.-фарм. Гергана Парушева, Гибралтар (Обединеното кралство)
Маг.-фарм. Оляна Занева, Ситжес (Барселона, Испания)
Маг.-фарм. Ваня Куцарова, Арнсберг (Германия)
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева, студент, Глазгоу (Шотландия, UK)
Надежда Ангелова, студент, Глазгоу(Шотландия, UK)
Елена Йонкова, студент, Глазгоу (Шотландия, UK)

С най-добри пожелания,
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
Председател на УС на РФК София-столична