Ще изчезнат ли скъпите лекарства от аптеките? Коментар на проф. Илко Гетов

19 дек 2018
Здравната каса обмисля да спре изплащането на стимули за аптеките, които продават скъпоструващи лекарства. Какво означа това за фармацевтите и пациентите? Отговорите в студиото на "Още от деня" от проф. Илко Гетов - председател на Български фармацевтичен съюз.

Проф. Гетов обясни, че не става дума за стимули, а за такса, въведена през 2009 г. "В настоящия си размер от 2 лева на всяка изпълнена рецепта за напълно безплатни лекарства, изписвани за голям брой заболявания като диабет, ревматоиден артрит, Паркинсон и други тежки животозастрашаващи заболявания, аптеката получава само и единствено 2 лева, което има ДДС и на практика 1,67 за цялата си дейност с тези лекарства. Тя ги получава на цена на търговец на едро и ги фактурира на касата пак на цена на търговец на едро."

Той посочи, че аптеките не са застрашени от фалит заради въпросните 2 лв., но подчерта, че въпросът е принципен. Нереципрочно е третирането на различните доставчици на услуги на Здравната каса, каза той и допълни, че след това се нареждат пациентите, които ще имат затруднен достъп. На трето място това е една административна мярка, която преразпределя пазара. "Имали обещания от големи вериги да поемат тези лекарства. Колко са тези аптеки? От 2200 аптеки, работещи с договор по НЗОК, 1500 работят с тези скъпоструващи лекарства, 100% платени. Тези вериги, за които се говори, са около 500 аптеки и къде са те? Те са в големите градове", открои проф. Гетов.

Той беше категоричен, че с премахването на таксата малките аптеки няма да имат абсолютно никакъв интерес да поддържат тези скъпоструващи лекарства и дори нарочно няма да го правят, защото това би било обида към професионалната дейност, отговорността и социалните ангажименти, които те поемат.

Проф. Илко Гетов: От последния работен ден на 2016 г. има едно решение на КЗК, в което са изброени мерки, които правителството и парламентът трябва да вземат, за да се спазва законът и там анализът на КЗК заключава, че има начало на формиране на монопол на пазара, т.е. производител, доставчик и търговец не са различни лица. Веригите са вертикално свързани.

Вижте целия разговор във видеото.Още от деня / Българската национална телевизия