Предколедно искат да затрият магистър-фармацевтите

20 дек 2018
Уважаеми колеги,

В навечерието на предстоящите празници магистър-фармацевтите отново бяхме сюрпризирани с идеята аптеките да не получават таксата от по два лева за отпускане на скъпите лекарства, които касата плаща на 100%. „Подарък“, с който за пореден път се прави опит да се затрие цялото фармацевтично съсловие. Въпреки декларативните изявления на властта, че ще се подкрепят малкият и среден бизнес, това е удар именно срещу тях и крачка към унищожаването му.

Това е дъното, оказа се, че всички промени и регулации, всъщност са инструменти на лобизъм и защита на интересите не на пациентите или обществото, а на частни интереси. Готвените промени ще бъдат в ущърб на магистър-фармацевтите, но чрез тях последствията ще са най-неблагоприятни за пациентите, а магистър-фармацевтите отново ще понесат всички негативи.

Регионална фармацевтична колегия София-столична се подготвя за всички възможни действия – правни, стачни и отказ от работа с тези медикаменти. Обръщаме се с молба към всички колеги да бъдат готови за единен отпор, съпротива, защита.

Включително, от името на Регионална фармацевтична колегия София-столична ще уведомим всички наши партньори и международни организации за тези безумия и ще потърсим съдействие и подкрепа от тях.

Няма да позволим да ни превърнат в „белите роби на Европа“. Никъде по света магистър-фармацевтите не са заставяни да работят при такива условия, при това безплатно. Работата с тези лекарства е без никакъв приход и печалба, като единственото, което остава са тези 1,67 лв.
Призоваваме Ви, независимо дали работите в открита аптека или работите на друго фармацевтично поприще, да бъдете съпричастни, защото проблемът засяга всички магистър-фармацевти и не става дума само за остойностяването на труда на магистър-фармацевтите. Трябва да бъдем подготвени за всички възможни действия!

С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров,
Председател на УС на РФК София-столична