FIP Digital Events

За пръв път България бе домакин на Годишния конгрес на Европейската фармацевтична студентска асоциация

05 май 2019
Над 400 студенти по фармация от цяла Европа бяха в София от 22 до 28 април и участваха в 42-рия годишен конгрес на Европейската фармацевтична студентска асоциация (EPSA). Домакин на форума бе Българската фармацевтична студентска асоциация. Темата на събитието бе „Незаразните болести – сериозна заплаха за съвременния свят“.

Регионална фармацевтична колегия София-столична подкрепи студентите и бе техен партньор. Колегията подпомогна конгреса с рекламни торбички, които бяха необходими за участниците,тениски и др. Бяха поставени и разпространени рекламни материали на колегията. По покана на студентите по време на събитието маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на РФК София-столична, представляваше колегията, участвайки в различни мероприятия от богата програма на форума.
В рамките на конгреса се проведе и Общо събрание на EPSA с официални делегати от всяка асоциация-член. Образователната програма включваше, както симпозиуми с интересни лектори, така и дейности за развитие на „меки“ умения, интерактивни сесии, изложба с научни плакати, кариерно изложение.

Студентите имаха възможност да почерпят опит от международни лектори. Един от тях бе Klaus Meier, председател на Европейското и на Германското дружество за онкологична фармация. Сред другите лектори бяха Jan De Belie, съветник по професионалните въпроси към Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), Jurate Svarcaite, генерален директор на Асоциацията на европейската индустрия за самолечение (AESGP, която представлява производителите на лекарства без рецепта, хранителни добавки и медицински изделия за медицинска грижа в Европа). Сред участниците бяха и фармацевти от индустрията, международни компании, а също така и работещи в най-голямата аптечна верига във Великобритания - Boots.

Редом до тях бяха и лектори от България, които предизвикаха интереса на студентите, в лицето на проф. Валентина Петкова-Димитрова, зам.-ректор на МУ-София, проф. Генка Петрова, ръководител на катедра „Организация и икономика на фармацията“ при Фармацевтичния факултет на МУ-София, проф. Милен Димитров, зам.-декан на Фармацевтичния факултет при МУ-София и др.

Двигателят на всичко това са дейни студенти по фармация и новозавършили магистър-фармацевти, които с безвъзмезден труд, много усилия и ентусиазъм организираха конгреса. До сега събитие за студенти по фармация в такъв мащаб не е провеждано у нас. То е важно за имиджа на студентите по фармация в България и за разширяване на възможностите им на европейско ниво.

На откриващата церемония бяха приветствани участниците в събитието, както от организаторите, така и от представители на институции

На конгреса присъстваха над 400 участници от 37 страни в Европа

Домакините от Българската фармацевтична студентска асоциация, студенти от Фармацевтичния факултет на МУ – София и Факултета по химия и фармация на СУ „Свети Климент Охридски“, които организираха домакинството на конгреса в България

Екипът на EPSA, който беше у нас за форума