Навигация

Г-н Пол Синклер от Австралия е избран за президент на Международната федерация по фармация (FIP)

20 сеп 2022

Съветът на Международната федерация по фармация (FIP) избра г-н Пол Синклер от Австралия за президент на федерацията. Това стана на хибридно заседание на Съвета на 17 септември в Севиля, Испания. Г-н Синклер е фармацевт от открита аптека и бивш собственик на аптека. Той работи за FIP в продължение на няколко години, включително като президент на секцията за открити аптеки (2014-2018) и като председател на Съвета по фармацевтична практика от 2018 г. Заемал е няколко длъжности във Фармацевтичния съвет на Нов Южен Уелс, Австралийската асоциация на фармацевтите-консултанти и Фармацевтичната гилдия на Австралия, както и различни позиции в ръководството на организации с нестопанска цел като „Астма Австралия“. Той има и богат опит в местното самоуправление, бил е съветник и председател на Общинския съвет на Кембълтаун. През 2019 г. г-н Синклер е отличен за член на Ордена на Австралия за заслугите му към фармацията, обществото и местното самоуправление.
Признавайки предизвикателствата на COVID-19 в предизборното си изявление, г-н Синклер каза, че е поел активна лидерска роля в адаптирането и развитието на бизнес и практическите модели на FIP, за да помогне на федерацията, както да оцелее, така и да просперира по време на пандемията. „Виждам предстоящото предизвикателство като надграждане върху нашите успехи през последните две години, за да направим FIP още по-силна и ориентирана към членовете си организация“, каза той.
Той обеща, че като президент на FIP ще се застъпва за фармацевтичната професия „във всичките й форми“, за по-нататъшно развитие на фармацията в световен мащаб и като не изоставя никого. „Нашата най-малка членска организация винаги ще бъде важно зъбно колело, което движи FIP напред“, каза той.

Неговият четиригодишен мандат като президент на FIP ще започне през септември 2023 г. Той е първият фармацевт от Австралия, избран за президент на FIP в 110-годишната история на федерацията.

Освен г-н Синклер, съветът на FIP избра и трима нови вицепрезиденти: д-р Проспер Хиаг (Камерун), д-р Мариан Айви (САЩ) и д-р Вирджиния Олмос (Уругвай). Към тях в Бюрото на FIP се присъединява и г-н Дараг Конъли (Ирландия), който беше ратифициран като нов председател на Съвета на фармацевтичната практика.