Навигация

МЗ и ИАЛ уверяват, че няма да санкционират от 9 февруари, когато стартира верификацията

27 яну 2019

Уважаеми колеги,
Във връзка със системата за верификация на лекарствените продукти, която предстои да стартира на 9 февруари 2019 г в Европейския съюз, в сряда (23 януари) се проведе конференция на тема „Националната система за верификация на лекарства - гаранция за Вашата сигурност“. По време на нея Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата увериха, че ще има период, през който няма да бъдат санкционирани участниците в процеса на вeрификация, като имате предвид, че това не е разписано никъде, а е устно уверение.

Присъствах на конференцията и тъй като едновременно се въвеждат няколко промени, които касаят работата на магистър-фармацевтите, се надявам този срок да бъде по-дълъг. До момента всички ни уверяват, че верификацията няма да бъде отменена. В офиса ни постъпиха множество запитвания, свързани с процеса, и поради това до няколко дни ще Ви изпратим подробна информация за събитието, на което бяха поставени въпросите, които касаят магистър-фармацевтите, работещи в аптеки. Подготвяме и анкета до членовете на РФК София-столична относно верификацията.

По време на конференцията заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви: „Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създават смут в системата, да налагат санкции, глоби и каквито и да е други административни мерки преди този механизъм да е заработил нормално“. По думите ѝ: „Първо е осигурен необходимия времеви период, поне в рамките на няколко месеца, ние ще наблюдаваме детайлизирането на притежателите и търговците на дребно за всички проблеми, които могат да възникнат. Съвместно с ИАЛ ще ги обсъждаме, ще дадем максимална прозрачност за възникналите въпроси, неясноти и теми, които биха породили напрежение в системата. По никакъв начин не бива да допускаме отказ за издаване на лечение на пациенти“. Зам.-министърът уточни, че ангажиментът този механизъм да се прилага е определен в европейското законодателство като „наше задължение“, включително и без конкретна промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. От министерството са подготвили текстове за закона /ЗПЛХМ/, които предстои да бъдат оповестени и предложени за публично обсъждане.

Изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов също увери: „Като цяло идеята и на Агенцията е наистина да има плавен преход за внедряване на системата, да не се затруднява достъпа на пациентите, да не се създават пречки за отпускане на лекарствени продукти, да не се затруднява, до колкото е възможно, работата на магистър-фармацевтите“.

Относно това колко от аптеките имат готовност да работят по новия начин в интервю за „24chasa.bg“ на 22 януари Деян Денев, председател на УС на Българската организация за верификация на лекарствата и изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, казва, че „около 1200 аптеки са се свързали със системата към датата 18 януари, но всеки ден в нея влизат нови участници“. А пък на конференцията Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата, заяви че до началото на седмицата около 1500 са били крайните клиенти (б.а. аптеки), от които имат заявки за присъединяване. Броят най-вероятно е близо до тези цифри.

Очаквайте още информация по темата!

С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
Председател на УС на РФК София-столична