Маг.-фарм. Оляна Занева, Ситжес (Барселона, Испания), завършила 2003 г. ФФ на МУ-София

Маг.-фарм. Оляна Занева: Здравейте, колеги, пиша ви от слънчева Испания.
Казвам се Оляна Занева и съм завършила фармация през 2003г. в МУ-София. Към момента работя като фармацевт в частна аптека в гр. Ситжес. Историята за това, как се озовах тук, е дълга и няма да ви занимавам с нея, но като цяло не съм мислила да eмигрирам и не съм си избирала мястото, просто така се случи (по лични причини). Сегашната си длъжност заемам от около година и все още ми е трудно понякога и срещам нови и нови предизвикателства.

Какви са предимствата на работата като фармацевт в страната, в която работите?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Основното предимство е наличието на електронна здравна система и на електронно правителство. Тук има електронна здравна карта, електронни рецепти и всичко е много улеснено, като до голяма степен се избягват възможностите за грешки.
Системата дава директно възможност за замяна, която не би била проблем за Cat.Salut (здравното осигуряване) и също така регламентира кога пациентът трябва да дойде за следващата опаковка. Хроничните лекарства се изписват за 1 г., след което се подновяват от лекаря също по електронен път, т.е пациентът за една година има само една електронна рецепта (в някои автономни области дори и това е отпаднало и носят само електронната здравна карта). Няма жълти, зелени, протоколи и т.н.
Всяка автономия (Каталуния, Кастилия, Андалусия и т.н) си има свой собствен бюджет и картова система и затова, въпреки електронизацията, рецепти на хартия все още съществуват. Съответно има доста тънкости за всяка отделна област. Към това се добавя огромният брой „мутули“ (частни застраховки), които имат свои изисквания и чиито рецепти са винаги на хартия.
Тук трябва да добавя като предимство много силната и добре организирана структура на Колегията в Барселона (която се помещава в модерна сграда с поне 50 души персонал на пълен работен ден). Тази добре структурирана колегия има много повече отговорности и се занимава с много повече дейности. Дори купонте (купони от опаковките по Cat.Salut) в края на месеца се изпращат на колегията, а не директно в Cat.Salut.
Друго голямо предимство е, че има информационен център за отпускането на лекарствата (има и издадено ръководство) като при обаждане там, винаги можеш да си сигурен, че ще ти разрешат проблема, така че после да ти се признаят рецептите от Cat.Salut и/или от което и да е друго здравно осигуряване в страната.
Огромно предимство е и колективният рамков договор („Конвенио“ за работещите в аптеки). Всички заплати се определят по него, както и всички дежурства и извънредни работни часове. По този начин всички си знаят правата и задълженията (работещи и работодатели) и ги спазват.
Няма вериги. Аптеките винаги са собственост на фармацевт.
Има фиксирани цени на лекарствата - няма „аптечен туризъм“.

Беше ли необходимо да учите допълнително – квалификационни курсове или друго, за да работите като фармацевт?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Не, дипломите се признават, но се изисква много време за ходене по институциите и чакане, защото директно да отидеш с българската диплома - не става.
Всъщност, да работиш като фармацевт става само след като си станал член на Съюза, а там те приемат само след като получиш един лист наречен „хомологизация“ от Министерството на здравеопазването в Испания. Членският внос е доста по-висок от нашия (българския) и се „тегли“ директно от банковата сметка (но то е така с почти с всички месечни плащания). Никой не те пита искаш ли да плащаш сега или не.
В аптеките работят три вида персонал: аукзилиари – без специално образование; технишъни – с полувисше фармацевтично образование и фармацевти. Фармацевтите, от своя страна, също са три вида: титуляр - собственикът на аптеката; фармацевт sustituto (заместващ фармацевт, на каквато длъжност съм аз в момента) - това са фармацевтите, които, един вид, работят от името на титуляра, когато той не е на смяна (имат право да подписват рецепти на осигурителната система, да поръчват наркотични и т.н). Третият вид се наричат adjunto (допълнителен фармацевт) - това са останалите фармацевти в аптеката.
Опция е да започнеш да работиш като аукзилияр, докато си подготвиш документите (както направих и аз).
Обученията се кредитират (някои от тях), но не са задължителни.

Има ли повече регулации и рестрикции спрямо фармацевтите?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Не, не бих казала, че има такива.

На какво Ви научи опитът в страната, в която работите?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Научи ме на много, като се има предвид, че не бях работила в аптека повече от 10г. Мястото, където работя, е напълно автоматизирано (разполагаме с робот, който ни носи лекарствата по рецепта, както и с машинизирано заплащане). Като цяло ме научи как един процес може да бъде максимално оптимизиран и улеснен.

Какво е отношението на пациентите и обществото към фармацевтите в страната, в която работите?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Навсякъде, където кажеш, че си фармацевт, те посрещат добре и с уважение (институции, банки, лекарски кабинети, училища).

Кое не Ви харесва и бихте искали да се промени в страната, в която работите?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Трудният достъп до специалисти (медицински). Ако не е спешно, може да чакаш с месеци. Няма избор, пращат ти есемес - къде, при кого и в колко часа трябва да отидеш. А че искаш да направиш кръвни изследвания на детето си - е почти невъзможно да ги убедиш.
Култът към „Ибупрофен“ (поемат се изключително високи дози ибупрофен). В рамките на шегата си мислех, че рецептите са предварително напечатани с ибупрофен и после, ако трябва, се добавя нещо друго.
Ученето на каталунски език, защото това според мен „осакатява“ децата.
Четиримесечното майчинство и липсата на болнични за деца. Така че, ако сте с малки деца или Ви предстои да раждате и сте решили да емигрирате, хубаво си направете сметката!

Кое не Ви харесва и бихте искали да се промени в България?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Тук списъкът може да бъде много дълъг.
Задължително трябва да се въведе електронна здравна карта и изобщо - електронно правителство, за да няма излишни бумащини.
Тук всичко се прави електронно, дори данъчните декларации. Няма трудови книжки и други безсмислени удостоверения, има електронна здравна карта и социален номер. Всичко е на едно място и може да се провери, когато е необходимо.

Каква ще бъде работата на фармацевта в бъдещите 5-10 години, с какво ще се занимава според Вас?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Мисля, че нашата професия е една от най-хубавите и конвертируеми професии (казвам го като човек, който е работил почти всичко, с което може да се занимава един фармацевт) и ще си остане такава. За нас има и ще има място в много и различни области.

В страната, в която работите, отбелязва ли се Световният ден на фармацевтите? Ако да – как?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Да, получихме съобщение от Колегията. Има изработен постер, който всяка аптека може да закачи по случай празника. Също така има отделен блог, в който всеки може да каже какви са предизвикателствата и трудностите в нашата професия и защо се чувства горд да я упражнява или не.

Какво бихте пожелали на колегите в България по случай Световния ден на фармацевтите?
Маг.-фарм. Оляна Занева: Пожелавам ви весел празник, гордейте се, че сте фармацевти и продължавайте да използвате знанията си, за да помагате на хората, независимо в коя област на фармацията упражнявате професията си!