Маг.-фарм. Илияна Самарджиева, Глазгоу (Шотландия), завършила през 2008 г. ФФ на МУ-София

Казвам се Илияна Самарджиева на 34 г. от град Бургас. Завърших фармацевтичното си образование във Фармацевтичен факултет към Медицински университет-София през 2008 г.
Започнах работа като маг.-фармацевт в една прекрасна столична аптека в продължение на две години, в която бях започнала като стажант, след което се преориентирах към работа във фармацевтичната индустрия. Имам приблизително седем години и половина натрупан опит в международни фармацевтични компании, които обогатиха знанията ми във фармацевтичния сектор. Най-продължителен и предизвикателен е опитът ми на различни позиции в „АстраЗенека България“, който засили любопитството ми към изследователска работа. През септември 2017 г. бях приета в Университета в Глазгоу в Шотландия да изучавам втора магистърска специалност – „Имунология и възпалителни заболявания“, с която да разширя познанията си върху патофизиологичните механизми и лечение на хронични заболявания. Изследователският проект, с който защитих и завърших магистратурата ми беше фокусиран върху метод, който редуцира невродегенеративните промени в модел на Гилен-Баре Синдром. Бих казала, за себе си, че благодарение на разнообразния ми опит, имах възможността да разбера каква е представата за „идеалното лекарството“ през очите на фармацевта, на пациента, на специалиста, на производителя, на дистрибутора и съм на път да го разбера и през погледа на изследователя.


Какви са предимствата на образованието по фармация в страната, в която учите?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: Не бих могла да сравня детайлно двете обучителни програми, тъй като моето желание беше да следвам магистратура – Имунология и възпалителни заболявания и нямам пряк поглед върху фармацевтичното образование. Бих посочила, като основно предимство фактът, че преподавателите тук провокират студентите да бъдат част от изследователската дейност, която развиват. Изключително завладяващи и полезни са също многобройните научни срещи, които се организират в самият университет, като различни по степен и квалификация студенти презентират научния си труд или подготвят постери, подготвяйки се за участие на различни научни конгреси.

Беше ли необходимо да се обучавате допълнително – квалификационни курсове или друго, за да Ви приемат в университета?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: Не е необходимо да се покриват допълнителни курсове за специалността, в която избрах да кандидатствам. Превод на дипломата ми по фармация от МУ-София беше най-ключовият документ, тъй като изискванията са да имаш завършено минимум бакалавърско образование в сферата на „life sciences“. Разбира се, необходимо е да се представи сертификат за владеене на език,а издаден преди не повече от една година и две актуални референции от университета, в който си завършил.

Как решихте да учите в чужбина?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: Винаги съм искала да се занимавам с изследователска работа, а това налага първоначално да придобия някакъв минимален опит. Магистърските програми в университетите имат включени кратки три месечни модули, които позволяват това. Тук има възможност дори да запишеш и изцяло магистърска рисърч програма, която предоставя възможността ако си теоретично подготвен да стартираш директно с приложението на различни изследователски подходи.

Какво смятате, че е по-добро в обучението на студенти в Шотландия спрямо България?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: Смятам, че студентите в Шотландия с нищо не превъзхождат българските студенти. Мнението ми е, че българските студенти са изключително интелигентни, конкурентноспособни и отговорни, когато осъзнато преследват целите си в професионалното си развитие. Разликата е в обучителната програма на университетите и възможностите, които се предлагат след квалифициране. В UK студентите имат възможността да моделират образованието си, като сами подбират модулите, които ще изучават, което пък ще ги профилира и подготви по-тясно в специалността, която са избрали. Също така се предлагат сглобени MSc-PhD програми, за студентите, които желаят да се развиват в академичните среди.

Какво е отношението на обществото към фармацевтите в страната, в която учите?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: Ролята на фармацевта е винаги високо ценена от обществото не само в Шотландия, но във всяка една страна. Фармацевтът е високо квалифициран специалист, чиято първична роля е да бъде експерт в лекарствените форми. Това отваря едно огромно разнообразие от възможности, в многоетапния процес от създаването до отпускането на един лекарствен продукт, където ролята на фармацевта е основополагаща и изключително отговорна към пациента.

Кое не Ви харесва и бихте искали да се промени в страната, в която учите?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева:Дъждовното време! Ако можеше да е малко по-приветливо времето, за да не се налага да нося яке с качулка цяла година, бих била много щастлива.

Кое не Ви харесва и бихте искали да се промени в България?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: До колкото си спомням от моето следване, изпитният процес в България се състоеше от решаване на тестове и развиване на въпроси на място за определено време. Този метод е добър и доказан във времето, но бих искала да видя, че се дава възможност и на креативността на студентите да пишат научни есета, провокирани по зададена тема, в което отразяват своите виждания. По този начин студентите ще се възпитат сами да боравят с научна литература, да отсяват и интерпретират научни заключения, както биха се отворили повече възможности за интеракция с техните ментори и биха се родили много нови идеи за научна работа. Едно от най-ценените качества, което подпомага изследователската работа, е способността да опишеш и споделиш научния си труд пред обществото.

Каква ще бъде работата на фармацевта в бъдещите 5-10 години, с какво ще се занимава според Вас?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: Ролята на фармацевта е многообразна в различните раздели на професията, но целта е винаги една и съща – качествена лекарствена терапия, с доказана ефективност и безопасност, да достига до българския пациент, в правилната доза, с оказаните инструкции за употреба. В близките 5-10 години ще бъдат регистрирани нови възможности за терапия за масовите хронични състояния и пациентите повече от всякога ще имат нужда от подкрепата на фармацевта. Динамично изменящото се ежедневие ще изисква все по-тясна интердисциплинарна колаборация между фармацевта и здравни специалисти, болнични звена, регулаторни органи, академия, индустрия, технолози, инженери, компютърни специалисти и т.н.

В страната, в която учите, отбелязва ли се Световният ден на фармацевтите? Ако да – как?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: Да. Световният ден на фармацевтите също се отбелязва, като годишният надслов за 2018 е „Фармацевтът – твоят лекарствен експерт“. През първата седмица от септември в Глазгоу също се състоя и световния конгрес на Международната федерация по фармация за 2018 г..

Какво бихте пожелали на фармацевтите и студентите по фармация в България по случай Световния ден на фармацевтите?
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева: Гордо упражнявайте професията си, бъдете винаги любознателни и се развивайте професионално. На студентите по фармация искам да пожелая попътен вятър през учебните години, винаги мечтайте смело и да бъдете иноватори, защото ви очакваме на прага на най-прекрасната професия, за да създадем заедно едно „по-добро утре“.