Елена Йонкова, Глазгоу (Шотландия), студент по фармация: Strathclyde Institute of Pharmacy & Biomedical Sciences (SIPBS), University of Strathclyde (продължителност на курса: 4 години - магистратура и 1 година платен стаж за регистрация)

Работи като Pharmacy assistant, Bannerman's Pharmacy.

Какви са предимствата на образованието по фармация в страната, в която учите/какво смятате, че е по-добро в обучението на студенти в Шотландия спрямо България?
Елена Йонкова: Относно организацията на целия университет – 7 дни преди започването всеки студент получава достъп до всички лекции и допълнителни материали за подготовка, за да може да се подготви предварително и ако има въпроси направо да ги зададе на лектора. Имаме доста копия от всички учебници в библиотеката и не се налага нищо да купуваме.
Специално за фармацията, всяка седмица имаме упражнения и лабораторна работа. Още от първата година имаме осигурен стаж, организиран от университета в аптека и болница (тук има hospital pharmacy, което не е просто аптека в болница, а във всеки екип от лекари има и един фармацевт). Всеки, който учи фармация, може да работи почасово в аптека през лятото и учебната година, а обяви за работа постоянно излизат.
Не уча в България, така че не мога да сравня висшето образование, но силно се надявам студентите да са доволни от избора, който са направили.

Беше ли необходимо да се обучавате допълнително – квалификационни курсове или друго, за да Ви примат в университета?
Елена Йонкова: Не. Кандидатства се само със среден успех над 5,50 по химия/биология/математика и сертификата по английски език.

Как решихте да учите в чужбина?
Елена Йонкова: Още от първите години в гимназията реших, че ще пробвам и започнах да ходя по семинари, изложения за образование в чужбина и много активно се занимавах с извънкласни дейности – младежки проекти (Erasmus+), различни курсове с бизнес насоченост и т.н. Според мен, голяма роля изигра и първото ми пътуване във Великобритания при семейни приятели. Видях какво е и още повече се запалих по идеята да замина.

Какво е отношението на обществото към фармацевтите в страната, в която учите?
Елена Йонкова: За да видиш личния си лекар, трябва да си запазиш час, което може да отнеме седмици и много хора първо търсят помощ от фармацевта. Има доста програми, които предлагат лечение във всяка аптека (инфекции, метадонова програма за наркозависими, отказване от тютюнопушене и т.н.), което изгражда добра връзка между пациент-фармацевт.

Кое не Ви харесва и бихте искали да се промени в страната, в която учите?
Елена Йонкова: Специално за Шотландия и фармацията, хората не заплащат нищо, за което имат рецепта, независимо на колко години сa. Всичко се поема от здравната каса, което звучи добре, но понякога се възползват повече от колкото е необходимо. Работя в аптека, в която имаме около 70 души на метадонова програма, която се поема от касата. Тези хора не работят, живеят на социални помощи и голяма част от тях продължават да злоупотребяват с наркотични вещества. Иска ми се да има още по-затегнат контрол за този вид пациенти.

Каква ще бъде работата на фармацевта в бъдещите 5-10 години, с какво ще се занимава според Вас?
Елена Йонкова: Все повече и повече хората ще се обръщат първо към фармацевтите, което означава, че професията става по-отговорна.

Какво бихте пожелали на фармацевтите и студентите по фармация в България по случай Световния ден на фармацевтите?
Елена Йонкова: Бъдете здрави, истински щастливи и много мотивирани, жадни за нови преживявания.