Навигация

25 септември - СВЕТОВЕН ДЕН НА ФАРМАЦЕВТИТЕ

Поздравете Вашия магистър-фармацевт по случай празника!


#WorldPharmacistsDayWpd2019

По инициатива на Регионална фармацевтична колегия София-столична от 18 до 25 септември магистър-фармацевтите в столични аптеки работят под мотото „Безопасни и ефективни лекарства за всички“. Медикаментите за пациентите се поставят в специално брандирани хартиени пликове, чрез които пациентите да се запознаят с работата им и с кампанията. Инициативата е част от кампанията на Регионална фармацевтична колегия София-столична по случай Световния ден на фармацевтите, който се отбелязва на 25 септември от над 4 милиона фармацевти по света под егидата на Международната федерация по фармация (FIP).

Освен празник за фармацевтите, на този ден специалистите по лекарствата в цял свят напомнят за значимостта на фармацевтичната професия. Подчертава се жизненоважната роля на фармацевтите за безопасността на пациентите, чрез подобряване на лекарствената терапия и намаляване на грешките при приема на медикаменти. Магистър-фармацевтите у нас днес повече от всякога са натоварени с отговорността да изпълняват все повече административни изисквания и същевременно с това да гарантират, че когато пациентът използва лекарство, той няма да си причини вреда.

С кампанията Регионална фармацевтична колегия София-столична отбелязва, че магистър-фармацевтите са надежден източник на знания, както за пациентите, така и за другите медицински специалисти, а също така, че те са най-достъпните медицински специалисти, към които пациентите най-бързо могат да се обърнат за съвет.

В София на този ден всяка година стотици софиянци получават безвъзмездно здравни съвети и измерват кръвното си налягане и кръвната захар по време на кампанията на студентите по фармация от Българската фармацевтична студентска асоциация с партньорството на РФК София-столична.

Мерки за Вашата безопасност и ефективна терапия:

  • Спазвайте предписанията относно лекарствената терапия;
  • Четете лекарствената листовка преди употребата на лекарства;
  • Съобщавайте за нежелани лекарствени реакции;
  • Опасно за Вашето здраве е да приемате без лекарско предписание лекарства, които се отпускат само с рецепта;
  • Разумната, а не прекомерната, употреба на антибиотици може да предотврати появата на резистентни бактерии, които са устойчиви на действието на антимикробното лекарство;
  • По-висока от препоръчаната доза лекарства води до предозиране;
  • Не използвайте лекарствата извън посочените им индикации;
  • Прекъсването на лекарствената терапия по-рано от предписаното Ви може да доведе до загуба на ефекта от лекарството;
  • Не се самолекувайте;
  • Важно! Най-безопасните и ефективни „лекарства“ са усмивките, спокойният сън, вкусната храна, чистата съвест, добрите приятели и любовта. За тях не са нужни предписания и е научно доказано е, че подобряват цялостното здравословно състояние.


Знаете ли, че:

Магистър-фармацевтите са висококвалифицирани медицински специалисти, които се обучават и завършват медицински университет заедно с лекари и дентални лекари, а не са продавачи или продавач-консултанти.

Аптеката е здравно заведение, в което се отпускат, приготвят и съхраняват лекарства, дават се консултации, а не е магазин.

Липсващите лекарства: магистър-фармацевтите зад гишето в аптеката НЕ ЖЕЛАЯТ да отпращат своите пациенти, които се нуждаят от животоспасяващи терапии. Недостигът на лекарства на българския пазар не зависи от магистър-фармацевтите в аптеката. Не се гневете на тях!

Превенцията: е необходима дори, когато смятате, че сте здрави. Магистър-фармацевтите са медицински специалисти, които могат да Ви насочат да се обърнете към лекар в начален стадий на някое заболяване и да Ви дадат съвет. С това могат да се спестят разходи и по-нататъшни усложнения.

Фармацевтичната грижа: проучвания доказват връзката между лекарственото лечение и заболеваемостта. Предоставянето на фармацевтични грижи има доказани ползи при пациенти с хронични заболявания. Магистър-фармацевтите могат да помогнат при превенцията, скрининга и управлението на заболявания като диабет, хипертония, астма/ХОББ и др.

Ваксинации: според множество интервюта и доклади, публикувани от Международната федерация по фармация, с цел по-широк обхват на ваксинациите сред населението, здравните системи в редица държави създават възможност хората да се ваксинират в аптеки. В Ирландия от 2011 г. хората могат да се ваксинират в аптеките. Повече от 15 години фармацевтите във Великобритания също предлагат ваксинации. В САЩ над 300 000 фармацевти имат право да администрират ваксини. През пролетта на 2015 г. швейцарските аптеки също получават правото да ваксинират. Повече от една трета от португалците си поставят ваксините за грип в аптеките, фармацевтите там добавят стойност към общественото здраве, обучавайки пациентите за ваксинации, а когато имат право да имунизират - тази стойност е още по-голяма. Над 700 000 души са били ваксинирани против грип от фармацевти в аптеки във Франция през 2018-2019.

Най-добрият лек: смехът е лекарство за болката, е казал един велик комик. Магистър-фармацевтите се вслушват в този съвет и понякога обръщат нерешените въпроси на смях. Докато чакат електронно здравеопазване, продължават да разчитат предписания и рецепти, така както археолозите клинописно писмо и често се шегуват с това. Зевзеци разказват, че когато лекарите в една болница обявили протест, здравният министър казал, че ще разгледа исканията им, когато дойде фармацевт да ги разчете.

6