Навигация
Присъединете се към нас на 25 септември, за да покажете своето доверие в професията на магистър-фармацевта и своята признателност за нашата жизненоважна роля за подобряване на здравето в България и по света!

Присъединете се към нас на 25 септември, за да покажете своето доверие в професията на магистър-фармацевта и своята признателност за нашата жизненоважна роля за подобряване на здравето в България и по света!

#WorldPharmacistsDay


Регионална фармацевтична колегия София-столична на Българския фармацевтичен съюз за поредна година отбелязва Световният ден на фармацевтите на 25 септември и Световната седмица на фармацията през септември. Денят се отбелязва от над 4 милиона фармацевти по света по инициатива и под егидата на Международната федерация по фармация (FIP/МФФ).

Брандирани хартиени пликове

По повод празника магистър-фармацевтите в столични аптеки ще поставят лекарствените продукти на пациентите в специално брандирани хартиени пликове с информация за кампанията, напомняйки за значимостта на професията на магистър-фармацевта.

Темата

Тази година се подчертава доверието и значимостта му за терапевтичните резултати за пациентите. А темата на Деня е - „Магистър-фармацевтът: Винаги надеждна грижа за Вашето здраве“. Доверието е от съществено значение за фармацевтичните и медицински грижи като съществува значима връзка между доверието в медицинските специалисти и здравните и терапевтични резултати за пациентите. Пациентите съобщават за по-голямо удовлетворение от лечението, имат по-малко симптоми и подобрено качество на живота, когато са имали по-голямо доверие в своите здравни специалисти.

Хората вярват на магистър-фармацевтите

В продължение на много години магистър-фармацевтите са посочвани сред първите пет професии, които се ползват с най-голямо доверие в национални проучвания в различни страни. Преподавателите също са последователно сред първите пет, а според скорошно проучване учените са хората с най-голямо доверие в света.

Резултатите от проучвания в България също посочват фармацевтите сред най-доверените специалисти. Например, според национално проучване на агенция „Маркет Линкс“ през 2019 г. за самолечението, фармацевтите са на трето място по резултати на отговорите на въпроса „На кого се доверихме?“, на първо и второ място са лекари и специалисти, които работят с НЗОК.

Защо хората вярват на магистър-фармацевтите?

За доверието са необходими три елемента: положителни взаимоотношения, компетентност/експертиза и последователност.

Положителни взаимоотношения - нашият истински интерес към пациентите и времето, необходимо за изслушване на техните нужди, както и нашите допълнителни усилия по време на пандемията от COVID-19, ни помогнаха да установим значими връзки и да продължим да изграждаме положителни взаимоотношения.

Компетентност/експертиза - магистър-фармацевтите завършваме магистърска или докторска степен по фармация, както лекарите и денталните лекари, последвана от задължителен стаж, а след това продължаваме да се обучаваме през целия живот.

Последователност – ние сме най-достъпните медицински специалисти в много части на света, а аптеката е с много по-дълго работно време от много други здравни заведения, поради което сме по-способни да демонстрираме последователно своите умения и грижа.

Защо това е толкова важно сега?

Днес в обществото цари всеобщо недоверие, подхранвано от пандемията от COVID-19. Недоверието към обществените лидери се е повишило, а недоверието към източниците на информация е рекордно високо. Във времена на несигурност, общественото доверие във фармацията и магистър-фармацевтите е по-важно от всякога. Ние даваме съвети въз основа на най-добрите научни доказателства. Можем да използваме доверието в нас в полза на обществото.

Присъединете се към нас на 25 септември, за да покажете своето доверие в нашата професия и да покажете признателност за нашата жизненоважна роля за подобряване на здравето в България и по света!


Мерки за Вашата безопасност и ефективна терапия

  • Спазвайте предписанията относно лекарствената терапия;
  • Четете лекарствената листовка преди употребата на лекарства;
  • Съобщавайте за нежелани лекарствени реакции;
  • Опасно за Вашето здраве е да приемате без лекарско предписание лекарства, които се отпускат само с рецепта;
  • Разумната, а не прекомерната, употреба на антибиотици може да предотврати появата на резистентни бактерии, които са устойчиви на действието на антимикробното лекарство;
  • По-висока от препоръчаната доза лекарства води до предозиране;
  • Не използвайте лекарствата извън посочените им индикации;
  • Прекъсването на лекарствената терапия по-рано от предписаното Ви може да доведе до загуба на ефекта от лекарството;
  • Не се самолекувайте;
  • Важно! Най-безопасните и ефективни „лекарства“ са усмивките, спокойният сън, вкусната храна, чистата съвест, добрите приятели и любовта. За тях не са нужни предписания и е научно доказано е, че подобряват цялостното здравословно състояние.


Знаете ли, че

Магистър-фармацевтите сме висококвалифицирани медицински специалисти, обучаваме се и завършваме медицински университет заедно с лекари и дентални лекари, а не сме продавачи или продавач-консултанти.

Аптеката е здравно заведение, в което се отпускат, приготвят и съхраняват лекарства, дават се консултации, а не е магазин.

Превенцията: е необходима дори, когато смятате, че сте здрави. Магистър-фармацевтите сме медицински специалисти и можем да Ви насочим да се обърнете към лекар в начален стадий на някое заболяване и да Ви дадем съвет. С това могат да се спестят разходи и по-нататъшни усложнения.

Фармацевтичната грижа: проучвания доказват връзката между лекарственото лечение и заболеваемостта. Предоставянето на фармацевтични грижи има доказани ползи при пациенти с хронични заболявания. Магистър-фармацевтите можем да помогнем при превенцията, скрининга и управлението на заболявания като диабет, хипертония, астма/ХОББ и др.

Ваксинации: според множество интервюта и доклади, публикувани от Международната федерация по фармация, с цел по-широк обхват на ваксинациите сред населението, здравните системи в редица държави създават възможност хората да се ваксинират в аптеки. В Ирландия от 2011 г. хората могат да се ваксинират в аптеките. Повече от 15 години фармацевтите във Великобритания също предлагат ваксинации. В САЩ над 300 000 фармацевти имат право да администрират ваксини. През пролетта на 2015 г. швейцарските аптеки също получават правото да ваксинират. Повече от една трета от португалците си поставят ваксините за грип в аптеките, фармацевтите там добавят стойност към общественото здраве, обучавайки пациентите за ваксинации, а когато имат право да имунизират - тази стойност е още по-голяма. Над 700 000 души са били ваксинирани против грип от фармацевти в аптеки във Франция през 2018-2019.