Навигация
Магистър-фармацевтите укрепваме здравните системи! Присъединете се към нас на 25 септември, за да отпразнуваме постиженията на професията ни за подобряване на здравето!

Магистър-фармацевтите укрепваме здравните системи! Присъединете се към нас на 25 септември, за да отпразнуваме постиженията на професията ни за подобряване на здравето!

#WPD2023

За 13-та поредна година над 4 милиона фармацевти в над 180 държави и територии по света отбелязваме Световния ден на фармацевтите на 25 септември. Денят се отбелязва по инициатива на Международната федерация по фармация (МФФ/FIP), за да подчертае приноса на магистър-фармацевтите за достъпа до здравеопазване и жизненоважната роля на професията за подобряване на здравето и отговорната употреба на лекарства. Българските магистър-фармацевти също отбелязваме деня като част от тази голяма международна общност. От 2017 г. до сега Регионална фармацевтична колегия София-столична на Български фармацевтичен съюз всяка година организира кампания по случай празника на магистър-фармацевтите.

Тема

„Магистър-фармацевтите укрепваме здравната система“

Темата на Световния ден на фармацевтите през 2023 г. е: „Магистър-фармацевтите укрепваме здравната система“. С нея се изтъква, че магистър-фармацевтите, преподавателите по фармация и фармацевтичните учени сме неразделна част от всяка здравна система и с право можем да се гордеем с приноса за грижата, възстановяването и поддържането на здравето на хората в продължение на много години.
Във време, когато здравните системи по света се възстановяват от кризата с COVID-19, общият консенсус е, че са необходими спешни действия, за да могат здравните услуги да отговорят на бъдещите нужди. Тазгодишната кампания за Световния ден на фармацевтите предоставя възможност за повишаване на информираността за фармацевтите като интелигентно решение.
COVID-19 представи неоспоримо доказателство за възможностите на фармацевтичната професия да поддържа здравните системи. Според Американска асоциация на фармацевтите, например, по време на пандемията фармацевтичните екипи в САЩ са предоставили над 350 милиона клинични интервенции под формата на COVID тестове, ваксинации, лечение и болнични грижи.
Фармацевтите подкрепят здравните системи и чрез прилагане на ваксини, предотвратяване на незаразни заболявания, намаляване на антимикробната резистентност, справяне с нездравословното поведение (напр. употребата на тютюн) и проблемите на околната среда (напр. замърсяването на въздуха).
Професията на магистър-фармацевтите в България също се развива и можем да правим повече за по-здрава и по-стабилна здравна система. В съвременния свят магистър-фармацевтите имаме умения да поемем лечението на пациенти с хронични заболявания като диабет и хипертония, да правим скрининг, тестове, ваксинации. Поради това посланието тази година е:

„Нека магистър-фармацевтите правим повече!“

Кампанията за Световния ден на фармацевтите е възможност фармацевтите да отпразнуваме постиженията си в подкрепа на обществото и подобряване на здравето.

Знаете ли, че

Магистър-фармацевтите сме висококвалифицирани медицински специалисти, обучаваме се и завършваме медицински университет заедно с лекари и дентални лекари, а не сме продавачи или продавач-консултанти.

Аптеката е здравно заведение, в което се отпускат, приготвят и съхраняват лекарства, дават се консултации, а не е магазин.

Липсващи лекарства и „отказ“ на лекарства: магистър-фармацевтите зад гишето в аптеката НЕ ЖЕЛАЯТ да отпращат своите пациенти, които се нуждаят от животоспасяващи терапии. Лисващо лекарство или „отказ“ на лекарство от склад не зависи от магистър-фармацевтите в аптеката. Не се гневете на нас!

Без рецепти - сериозен проблем за работата на магистър-фармацевтите са предписанията. Често пъти пациентите търсят лекарствени продукти без рецепта или с „рецепта“ по вайбър или на хвърчащо листче. Липсата на рецепта пък води до пререкания и агресия спрямо нас. Освен това ни грози и глоба от 1000 до десетки хиляди лева за отпускане на лекарствен продукт по лекарско предписание, без да има представена рецепта. А пациентът може да си навреди или да усложни състоянието си, ако няма рецепта за дадено лекарство и го приема. Безотговорното приемане на антибиотици например може да доведе до антибиотична резистентност, която заплашва способността в бъдеще с антибиотици да бъдат лекувани често срещани заболявания.

Цените на лекарствата са чест повод за грубост спрямо фармацевтите. Цените на лекарствата в България са регулирани със съответните законови разпоредби и има специална наредба за това. Магистър-фармацевтите в аптеката сме крайно звено в този процес, но понасяме всички негативи.

Въпреки отговорностите възнагражденията на магистър-фармацевтите в България са по-ниски от тези на множество професии в България и в пъти по-ниски от тези на магистър-фармацевтите в аптеки в Европа.

Фармацевтичната грижа: проучвания доказват връзката между лекарственото лечение и заболеваемостта. Предоставянето на фармацевтични грижи има доказани ползи при пациенти с хронични заболявания. Магистър-фармацевтите можем да помогнем при превенцията, скрининга и управлението на заболявания като диабет, хипертония, астма/ХОББ и др.

Ваксинации: според множество интервюта и доклади, публикувани от Международната федерация по фармация, с цел по-широк обхват на ваксинациите сред населението, здравните системи в редица държави създават възможност хората да се ваксинират в аптеки. В Ирландия от 2011 г. хората могат да се ваксинират в аптеките. Повече от 15 години фармацевтите във Великобритания също предлагат ваксинации. В САЩ над 300 000 фармацевти имат право да администрират ваксини. През пролетта на 2015 г. швейцарските аптеки също получават правото да ваксинират. Повече от една трета от португалците си поставят ваксините за грип в аптеките, фармацевтите там добавят стойност към общественото здраве, обучавайки пациентите за ваксинации, а когато имат право да имунизират - тази стойност е още по-голяма. Над 700 000 души са били ваксинирани против грип от фармацевти в аптеки във Франция през 2018-2019.

Хартиени пликове за лекарства

По случай Световния ден на фармацевтите Управителният съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична и тази година подготви брандирани хартиени пликове, които да достигнат до пациентите и обществото чрез магистър-фармацевтите и аптеките. Целта е пликовете да достигнат до членовете на колегията, а след това и до пациентите.

Плакат за работното място

Магистър-фармацевтите могат да разпечатат плаката цветно на хартия и да поставят на видно място на входната врата на работното си място, така че всички минаващи да виждат плаката по случай Световния ден на фармацевтите.

Магистър-фармацевтите могат да споделят плаката по случай Световния ден на фармацевтите в социалните мрежи/сайтове и др.


*Имайте предвид, че файлът за печат в PDF е подходящ за разпечатване, а файловете в JPEG и PNG за онлайн споделяне/публикуване са подходящи за споделяне, не за разпечатване.

Кампанията с плакатите се провежда от 20 до 27 септември.

Бъдете застъпник на фармацията

Магистър-фармацевтите могат да променят профилната си снимка за социалните мрежи с логото на Световния ден на фармацевтите на български език като последвате линка:
https://twibbon.com/Support/wpd-2023-campaign-bulgarian-3


Стъпките са:
Първо - изберете „Add to Twitter“ или „Add to Facebook“ според социалната мрежа, която използвате;
Второ - след това изберете дали да се промени профилната ви снимка от съответната социална мрежа с логото на Деня или да добавите нова като изберете „Change Image“;
Трето - избирате „Create Twibbon for Facebook“ или „Create Twibbon for Twitter“ според това коя социална мрежа използвате;
Последната стъпка е да изтеглите изображението като изберете „Download Image“ – изображението се изтегля на устройството Ви (телефон, компютър, лаптоп) и можете да поставите снимката като профилна в социалните мрежи, които използвате.

Магистър-фармацевтите могат да променят профилната си снимка или снимка за споделяне с темата на Световния ден на фармацевтите 2023 и призовете и другите да се присъединят към Вас като последвате линка:
https://www.fip.org/wpd2023-champion


Стъпките са:
Първо - изберете „Bulgarian“
Второ - добавете Ваша снимка като изберете „Choose file“ и след това „Upload“, преглеждате снимката и изберете „Next“
Трето - добавете детайли на български език, които искате да се виждат:
Задължително поле - First name(s) * Име
Задължително поле - Family name * Фамилия
Задължително поле - Country * Държава – изберете „Bulgaria“
Job title / Длъжност
Organisation / Employer /Организация/Работодател
Are you a FIP member?/ Индивидуален член ли сте на FIP
Email * / Имейл
I give permission for FIP to contact me at this email address/Разрешавам на FIP да се свърже с мен на този имейл
След като попълните задължителните полета и другите, които желаете, изберете „Next“.
Четвърто - за да свалите/запазите изображението, изберете „Download the graphic for yourself“, а ако желаете да го споделите с FIP след това изберете и „Share with FIP“ (за да го споделите с FIP трябва да сте въвели имейл адрес при предходната стъпка)

Можете да изпратите изображението, за да се публикува и на сайта на РФК София-столична, и на имейл: officerfksofia@gmail.com
Постарахме се на сайта на FIP да присъства и български език редом до другите езици.
Димътър Коцев
Венелин Сапунаров

Видео


СВЕТОВЕН ДЕН НА ФАРМАЦЕВТИТЕ 2023


За 13-та поредна година над 4 милиона фармацевти в над 180 държави и територии по света отбелязват Световния ден на фармацевтите на 25 септември. Денят се отбелязва по инициатива на Международната федерация по фармация (МФФ/FIP). Българските магистър-фармацевти също отбелязват деня като част от тази голяма международна общност.

Темата на Световния ден на фармацевтите през 2023 г. е: „Магистър-фармацевтите укрепват здравните системи“. С нея се изтъква, че магистър-фармацевтите, преподавателите по фармация и фармацевтичните учени са неразделна част от всяка здравна система и с право могат да се гордеят с приноса за грижата, възстановяването и поддържането на здравето на хората в продължение на много години. А посланието през 2023 г. е: „Нека магистър-фармацевтите правим повече!“

Световният ден на фармацевтите е възможност фармацевтите да отпразнуват постиженията си в подкрепа на обществото и за подобряване на здравето.