Навигация

ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО И ДЕН НА ЗДРАВНИЯ РАБОТНИК В БЪЛГАРИЯ

07 апр 2022

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

С голямо уважение отправям към Вас най-искрени поздравления от името на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична по случай Световния ден на здравето и Деня на здравния работник в България, които отбелязваме на 7 април. Изказваме благодарност към всички магистър-фармацевти, които с всеотдаен труд се грижат за здравето и благополучието на българското общество. Желаем Ви здраве, професионални успехи и удовлетворение от благородната ни професия. Нека за усилията и професионализма Ви да получите признание и високо възнаграждение. Честит световен ден на здравето и Ден на здравния работник в България!

Освен пожелания, всяка година Световният ден на здравето привлича вниманието и към конкретна здравна тема, която вълнува хората по целия свят. През 2022 г. Световната здравна организация (СЗО) насочва вниманието върху необходимите спешни действия за поддържане на здравето на хората и планетата. Чрез кампанията „Нашата планета, нашето здраве“ (Our planet, our health), СЗО призовава да се предприемат действия в защита на планетата и здравето.
СЗО изчислява, че повече от 13 милиона смъртни случая по света всяка година се дължат на екологични причини, които могат да бъдат избегнати. Според тях климатичната криза е и здравна криза, замърсяването на въздуха оказва влияние върху нашето здраве и планетата, тютюнът убива хора и замърсява планетата. Посочват, че 90% от хората дишат нездравословен въздух, а силно преработените и нездравословни храни и напитки водят до затлъстяване, увеличават риска от ракови и сърдечни заболявания, като едновременно с това генерират една трета от глобалните емисии на парникови газове.
От СЗО посочват, че са необходими законодателни действия, корпоративна реформа и хората да бъдат насърчавани да правят здравословен избор. Организацията препоръчва да се създадат градове без тютюнев дим, да се разработят политики за намаляване на отпадъците и пластмасата и отбелязват, че всичко е взаимосвързано: проблемите, решенията и ние.
Какво могат да направят здравните работници и здравните заведения, за да защитят нашата планета и нашето здраве?
Да се подкрепят усилията за намаляване на здравните отпадъци, да се намерят възможности за пестене за енергия, да се осигури безопасна и чиста вода в здравните заведения, да се подкрепи закупуването на екологично чисти продукти, които се рециклират лесно или използват повторно, да се подкрепя идеята здравето да бъде в центъра на политиките за изменение на климата.
Какво могат да направят физическите лица, за да защитят нашата планета и нашето здраве?
Да се придвижват пеша или с велосипед до работното си място поне веднъж седмично и да използват обществен транспорт; да сменят доставчика си на енергия с такъв от възобновяеми източници; да купуват пресни хранителни стоки от местни производители и да избягват силно преработени храни и напитки; да спрат да консумират тютюн; да купуват по-малко пластмаса и да използват рециклируеми торби за хранителни стоки и покупки.

Можете да отбележите Световния ден на здравето и Деня на здравния работник като споделите Вашето мнение, идеи, действия или като използвате материалите, подготвени от СЗО за кампанията като последвате връзките:

https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2022/04/world-health-day-2022/campaign-materials
https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2022/04/world-health-day-2022/videos
https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2022/recommended-actions-to-protect-our-planet-our-health

С уважение,
МАГ.-ФАРМ. ВЕНЕЛИН САПУНАРОВ,
Председател на УС на РФК София-столична