Навигация

Декларация и информация от УС на БФС в подкрепа на проф. Асена Стоименова

12 апр 2020

Уважаеми колеги,
Препращаме Ви информация от Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Призоваваме всички да изразим подкрепата си и да бъдем единни!
Очаквайте още информация по-късно днес.

С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров,
Председател на УС на РФК София-столична


Информация от БФС:

Здравейте, колеги и честита Цветница!
Поздравления на всички именници :-)


Няма да спрем! Напротив, енергията ви още повече ни мотивира да продължаваме да посочваме несправедливостите в здравната система и да предлагаме решения.

На 11.04.2020 г. УС на БФС на извънредно заседание прие декларация в подкрепа на проф. Стоименова и казаното и направеното от всички представители на БФС в медийни изяви.

При желание от УС на РФК може да подкрепите декларацията и/или да приемете свои собствени такива. Както решите.

УС на БФС взе решение да потърси начин и да създаде форма за юридическа защита на свои членове изпаднали в нужда. БФС застава категорично в подкрепа на правната защита на проф. Стоименова, като поема Финансовото обезпечение.

Изпращайте всякакви сигнали за откази и липси (принтскрин, мейл с коригирана заявка, просто информация какво е отказ към конкретна дата в даден регион) на office@bphu.bg. Сигналите ще бъдат обобщени и разгледани от специална експертна комисия към БФС.

Може да използвате първата прикачените снимки, като корица на профилите си. Изпращайте снимки (селфита) с плакати (ваши импровизации или да разпечатате някои от прикачените снимки), които държите или сте поставили на входа или на видно място в аптеките.

Продължаваме да работим професионално, отговорно и със сърце и разум, както винаги сме го правили и ще продължаваме да го правим. Ние не получихме лични предпазни средства от държавата, макар да сме на първа линия всеки ден. Когато имахме нужда просто от добра дума и малко уважение, получихме безпрецедентни и безсмислени проверки. Но ние бяхме търпеливи, скромно вършехме задълженията си, поемайки напрежението на ужасените пациенти от извънредното положение и неуредиците в здравеопазването, докато се опитвахме да предложим разумни и аргументирани решения на проблемите. Но всичко си има граници!

От понеделник всеки ден по обед, след като вече сме обслужили възрастните пациенти по време на коридора от 8.30-10.30 часа, някъде към 11.50 може да дезинфекцираме пода на приемното. Докато той съхне, а ние проветряваме помещението от опасните изпарения, може да излезем пред аптеката за 15 минути, сложили ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ. Вземаме в ръце плакати, на които пише, че не ни е страх. Спазвайки инструкциите за безопасност на Оперативния щаб (отстояние 2 метра и т.н.), ако няма хора близо до нас, може да свалим за малко шлема и маската, които сами си осигурихме, да погледнем опашката от пациенти и да им покажем, че не се страхуваме и няма да се откажем. В тези 15 минути може да им обясним, защо не можем и не бива да отпускаме без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично.

Работим по организирането на акции с кръводаряване. Ако е възможно да осигурим свободен коридор за кръводаряване от фармацевти. Допълнително ще ви информираме кога, как и къде може да се прави.

Време е да покажем, че сме съсловие - единно, обединено, мислещо и решително!

маг. фарм. Димитър Маринов
MScPharm, Dimitar Marinov
Secretary General
Bulgarian Pharmaceutical Union

Изтегли от тук: На 11.04.2020 г. УС на БФС на извънредно заседание прие декларация в подкрепа на проф. Стоименова и казаното и направеното от всички представители на БФС в медийни изяви.