Навигация

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене, ВКЛЮЧЕТЕ СЕ И ВИЕ!

29 май 2024

Уважаеми колеги,

31 май е Световният ден без тютюнопушене (WNTD). Тази година за пореден път СЗО и защитници на общественото здраве от цял свят ще се съберат, за да повишат осведомеността за влиянието на тютюневата индустрия върху младите хора.

Като медицински специалисти магистър-фармацевтите също можем да заемем позиция и в ежедневната си работа да се опитваме да допринесем за намаляване на вредата от употребата на тютюневи изделия. В редица държави, както и в някои аптеки в България, има услуги и консултации за отказване на употребата на тютюневи изделия. В страните, където има подобни услуги – се заплаща на магистър-фармацевтите. Идеята е, както в другите страни дори в началото да е безвъзмездно, услугата след това да се заплаща на магистър-фармацевта, а магистър-фармацевтът и аптеката да се разпознават като възможност и помощ за отказване от тютюнопушенето.

В текста нататък има подробна информация какво можете да направите в борбата с тютюнопушенето.
Ключови факти

Според СЗО продължаващите тактики на тютюневата индустрия за спечелване на влияние и намеса в здравните политики включват:
 • претендирайки за роля в общественото здравеопазване, като същевременно убива над 8 милиона души всяка година;
 • казвайки, че са „устойчиви“, докато продуктите им замърсяват нашата планета;
 • финансиране на учени или трети страни за извършване на пристрастни изследвания;
 • финансиране на подставени групи за лобиране срещу политиките за контрол на тютюна;
 • плащане на влиятелни лица в социалните медии и спонсориране на събития;
 • наемане на правни екипи за съдебни дела, оспорване и забавяне на разпоредбите за тютюна;
 • финансова подкрепа на активистки групи за обединяване срещу политиките за тютюна.


Целите на кампанията на СЗО са:
 • да противодейства на инфодемията в тютюневата индустрия и да показва на политиците как индустрията продължава да се насочва към децата и младежите;
 • защита на бъдещите поколения, като поиска от правителствата да предпазят създаването на здравни политики от намеса на тютюневата индустрия;
 • разпространяване на осведоменост относно различните тактики, които тютюневата индустрия използва за влияние върху общественото мнение и политика;
 • увеличаване призивите към младите за предпазване от тютюневата индустрия.

(източници: https://bit.ly/3WPr9cX ; https://bit.ly/4dTxH0a ; https://bit.ly/4e5zFLp )

През годините редица изследвания сочат България и българите сред първите в класациите за най-много пушачи сред населението и по ниво на тютюнопушене. Според публикации от 2024 г. България е на второ място в света по дял на населението, което пуши, според изследване на лицензираната канадска онлайн аптека Universal Drugstore.
(източник: https://bit.ly/4bQyOMm ).

Според данни от доклад за здравословното поведение на децата в училищна възраст на ООН, обявени през април 2024 г. в медиите, 13% от момчетата и 11% момичетата на 11 години в България са пушили поне една цигара през последните 30 дни. Данните за електронни цигари са огледални. Над 30% от българските ученици на 15 години са използвали електронна цигара през последните 30 дни.
(източник: https://bit.ly/3KbgCS7 )

НАМЕСЕТЕ СЕ И ЗАЕМЕТЕ ПОЗИЦИЯ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО БЪДЕЩЕ

Като медицински специалисти магистър-фармацевтите също можем да заемем позиция и в ежедневната си работа да се опитваме да допринесем за намаляване на вредата от употребата на тютюневи изделия. В редица държави, както и в някои аптеки в България, има услуги и консултации за отказване на употребата на тютюневи изделия. Идеята е, както в другите страни дори в началото да е безвъзмездно, услугата след това да се заплаща на магистър-фармацевта, а магистър-фармацевтът и аптеката да се разпознават като възможност и помощ за отказване от тютюнопушенето.

Магистър-фармацевтите сме в добра позиция да предоставяме услуги за спиране на тютюнопушенето, които са рентабилни интервенции, помагащи на хората да се откажат от тютюнопушенето.
Тъй като аптеките често са първата точка на контакт на хората със здравните услуги, магистър-фармацевтите сме в идеална позиция да подкрепим и насочим пушачите, които искат да спрат да пушат. Никотин заместителната терапия (NRT) и консултациите в аптека могат да помогнат на пациентите да спрат да пушат.

Процентът на дългосрочно отказване на пушачи, които не участват в програма за отказване от тютюнопушенето, е по-малко от 5%, според проучване (виж източника на информация по-долу). Въпреки това, с подкрепа под формата на групови сесии или друго консултиране, процентът на успеваемост се увеличава значително, като има много области, които имат четириседмична успеваемост, валидирана с въглероден оксид (CO), над 50%.

Фармацевтите можем да се информираме за статута на тютюнопушене на своите пациенти поне веднъж годишно. Това може да се случва като нещо естествено по време на рутинни консултации с пациенти и пушачи, независимо дали търсят помощ за спиране на тютюнопушенето или не.

Фармацевтите имаме уникални възможности да предоставяме кратки съвети на пациентите извън услуги за отказване от тютюнопушенето, включително по време на закупуване на лекарства без рецепта, чрез прегледи на употребата на лекарства или по време на местни или национални кампании (напр. Денят без тютюнопушене).

Ключовите елементи на съветите за спиране на тютюнопушенето са:
 • Попитайте пациента дали пуши;
 • Посъветвайте го да спре;
 • Ако иска да спре да пуши, осигурете помощ, като го насочите към МЗ, РЗИ, лекар или се опитайте осигурите алтернатива.


Магистър-фармацевти, обучени като съветници за спиране на тютюнопушенето, можем да оказваме подкрепа на отделни лица или групи. Може да се предложат редица седмични сесии, например за 6 или 12 седмици, за да се наблюдава напредъкът на индивида и да могат да се доставят подходящи NRT продукти или цитизин. Например, повечето райони в Обединеното кралство са възложили услуга за отказване от тютюнопушенето, базирана на обществени аптеки. Тази услуга има предимствата на достъпни местоположения и работни часове, предлагайки индивидуална консултация, както и обслужване на едно гише, предоставяйки, както консултации, така и продукти за NRT.

Има много налични фармакологични продукти за подпомагане на пациентите при отказване и доказателствата показват, че двойната терапия (с използване на комбинация от NRT продукти) води до по-успешни резултати от лечението с един продукт. NRT може да работи по един от двата начина: продукти с по-бавно освобождаване (напр. пластири), които доставят основно количество никотин, за да помогнат при фоновото желание; или продукти с по-бързо действие (напр. спрейове, дъвки), които доставят никотин бързо, за да помогнат в борбата с епизодичните желания, причинени от химически задействания в мозъка в резултат на обичайни или задействащи фактори от околната среда.

Следните съображения са важни за най-добрата подкрепа на пациентите при отказване от тютюнопушенето чрез използване на NRT:
 • Оценка на готовността и способността на пациента да се откаже, включително текущото му пушене и всички минали опити за отказване. Също така е важно да се обсъдят потенциални симптоми на отнемане на никотин;
 • Съгласуване на най-подходящите продукти с пациента;
 • Използване на двойна терапия — струва си да се „увеличи“ с NRT рано, защото намалява симптомите на отнемане и прави опита за отказване по-вероятно да успее. Повечето опити за спиране, които се провалят, се провалят през първата седмица;
 • Гъвкавост — много пациенти изпитват необходимост да преминат от конкретен продукт и да се възползват от промяната на своето устройство за никотин с незабавно освобождаване (напр. от спрей на таблетка за смучене).


Фармацевтите трябва да имаме предвид, че спирането на тютюнопушенето обикновено води до синдром на отнемане, включващ набор от симптоми. Тези симптоми, особено желанието за пушене, могат да доведат до рецидив рано при опит за отказване. Повечето симптоми на абстиненция продължават не повече от две до четири седмици, така че подпомагането на пушачите, както с консултиране, така и с NRT продукти през първите четири седмици е важно.

Страничен ефект или симптом на отнемане?

Като част от сесията за консултиране, фармацевтите трябва да обсъдим потенциалните симптоми на абстиненция след спиране на тютюнопушенето, както и възможните странични ефекти от никотиновата заместителна терапия.

Странични ефекти:
 • нарушение на съня;
 • гадене;
 • главоболие;
 • световъртеж;
 • възпалено гърло;
 • кашлица;
 • кожни реакции;
 • язви в устата;
 • киселини в стомаха.


Известни симптоми на отнемане на никотин:
 • нарушение на съня;
 • гадене;
 • главоболие;
 • световъртеж;
 • кашлица;
 • язви в устата.


Предпазни мерки при употреба на NRT

Всички NRT трябва да се използват с повишено внимание при пациенти със съпътстващо сърдечно-съдово заболяване, захарен диабет, стомашно-чревно заболяване, бъбречно или чернодробно увреждане и неконтролиран хипертиреоидизъм. В почти всички случаи обаче рискът, свързан с NRT, ще бъде по-малък от ползата от спирането на тютюнопушенето.

При бременни пациенти е за предпочитане интермитентна (периодична, протичаща с прекъсвания, с интервали) форма на NRT. Понякога гаденето, свързано с ранна бременност, прави лепенките най-реалистичният вариант. В този случай пластирите трябва да се отстранят преди лягане. Във всеки случай спирането на тютюнопушенето на бъдещата майка ще бъде най-полезно за нероденото дете.

Консултации

Типичната програма за отказване от тютюнопушенето, базирана в аптеката, може да включва редица индивидуални консултации, често базирани на мотивационно интервюиране или техники за краткотрайна намеса. Обичайно е да има седмични сесии за четири или пет седмици и след това срещи на всеки две седмици, докато програмата приключи, което обикновено е с продължителност три месеца. Този формат позволява на пациента да обсъжда нещата в неосъждаща, недеморализираща среда и е от решаващо значение за високия процент на успех на услугата.

Фармацевтите сме в идеална позиция да съветваме пациентите как да спрат да пушат и да предоставяме информация относно доставката на лекарства. Следователно, ние трябва да сме наясно с разнообразието от налични NRT и потенциалните клопки, с които пациентите могат да се сблъскат, когато се опитват да се откажат; тази информация трябва да се дава на пациентите устно и писмено. В аптеката комбинацията от NRT за намаляване на симптомите на отнемане и консултиране на пациенти, за да им помогне да се справят с някои от обичайните проблеми, има здравословен процент на успех. Надяваме се, че подобни услуги ще създадат по-здраво и дълголетно население.
(източник: https://bit.ly/3yEcCXu )

Можете да отбележите Световния ден без тютюнопушене на работното си място, чрез множеството материали и информация. Материали за кампанията на СЗО можете да изтеглите от тук: https://who.canto.global/v/UHB93IV5MD/folder/IUI84?viewIndex=0

Глобален доклад на СЗО за тенденциите в разпространението на употребата на тютюн 2000–2030 г можете да изтеглите от тук: https://bit.ly/4bRdTZU

Никотин-заместителната терапия - съвременен ефективен подход за отказване на цигарите:

Тест на Фагерщрьом за отказ от никотина


По текста работиха: Димитър Коцев, Венелин Сапунаров, Вергиния Лазарова, Албена Митева; материалът е подготвен за РФК София-столична. Превод – при разминаване на текстовете на български и английски език, да се вземе предвид оригиналният текст на английски език.

С уважение,
МАГ.-ФАРМ. ДИМИТЪР КОЦЕВ,
Председател на УС на РФК София-столична