Навигация

Празнувайте Световния ден на здравето през 2023 г. и 75-ата годишнина на СЗO

07 апр 2023

На 7 април 2023 г Световната здравна организация (СЗО/WHO) отбелязва Световния ден на здравето и своя 75-ти рожден ден. Присъединете се към кампанията за постигане на „Здраве за всички“ и за мотивиране на действия за справяне със здравните предизвикателства на днешния и утрешния ден.

75-ата годишнина на СЗО е възможност да погледнем назад към успехите в общественото здравеопазване, които подобряват качеството на живот през последните седем десетилетия. Кампанията на СЗО ангажира държавите-членки, партньори и обществеността да споделят своите истории за това какво означава здравето за тях.

Сред постиженията за общественото здраве, благополучието и качеството на живот през последните седем десетилетия са: ликвидиране на едрата шарка, премахване или почти премахване на пет тропически болести, превръщането на детската имунизация в близка до универсалната, намаляване на броя на случаите с полиомиелит, одобряване на първата по рода си ваксина срещу малария, разработване на нови подходи за контрол на туберкулозата, осигуряване на достъп до безопасна вода за милиарди хора и други.
Темата „Здраве за всички“ (Health For All) предвижда всички хора да имат добро здраве за пълноценен живот в мирен, проспериращ и устойчив свят. Правото на здраве е основно човешко право. Всеки трябва да има достъп до здравните услуги, от които се нуждае, когато и където има нужда от тях, без финансови затруднения.

30% от световното население обаче няма достъп до основни здравни услуги. Почти два милиарда души са изправени пред катастрофални или водещи до обедняване разходи за здравеопазване, със значителни неравенства, засягащи хората в най-уязвимите среди.

Универсалното здравно покритие (UHC) предлага финансова защита и достъп до качествени основни услуги, изважда хората от бедността, насърчава благосъстоянието на семействата и общностите, предпазва от кризи в общественото здраве и ни придвижва към #HealthForAll (Здраве за всички).

За да се превърне здравето за всички в реалност, са нужни: хора и общности, които имат достъп до висококачествени здравни услуги, така че да могат да се грижат за собственото си здраве и това на своите семейства; квалифицирани медицински работници, предоставящи качествени грижи, насочени към хората; и политици, ангажирани да инвестират в универсално здравно покритие.
Доказателствата показват, че здравните системи, задвижвани от подхода на първичната здравна помощ, са най-ефективният и рентабилен начин за приближаване на услугите за здраве и благополучие до хората.

COVID-19 и други извънредни ситуации в здравеопазването, припокриващи се хуманитарни и климатични кризи, икономически ограничения и война правят пътуването на всяка страна към #HealthForAll по-спешно. Напредъкът трябва да бъде ускорен, за да бъдат постигнати Целите за устойчиво развитие, свързани със здравето. Инвестирането в силни здравни системи е от решаващо значение за едно проспериращо общество. Увеличаването на публичното финансиране за здравеопазване и намаляването на разходите за здравеопазване от джоба на пациентите спасява животи, като същевременно води до напредък и по другите Цели за устойчиво развитие.

Здравословната среда на живот може да преобрази живота на хората. СЗО препоръчва увеличаване на „здравните данъци“ върху тютюна, алкохола, добавената захар и изкопаемите горива. Тези данъци могат да донесат така необходимите публични приходи.
Между 2023-2030 г. се очаква недостиг на 10 милиона здравни/медицински работници по целия свят. Необходими са инвестиции в образованието и създаване на работни места за здравния сектор.

Необходимо е преминаването от икономики, водени от печалби и замърсяване, към икономики, водени от справедливост и благополучие. Успехът трябва да се измерва с благосъстоянието на хората и здравословната среда.
Източник: https://www.who.int/campaigns/75-years-of-improving-public-health

Какво могат да празнуват магистър-фармацевтите на 7 април?

Магистър-фармацевтите сме специалистите по лекарствата, без които нито една здравна система не би могла да функционира, а редица проучвания в различни страни посочват магистър-фармацевтите сред най-доверените специалисти. Нашата цел е да живеем в по-здрав свят, в който всеки има достъп до безопасни, ефективни и качествени лекарства. Съветваме хората и общностите относно отговорната употреба на лекарства, оптимизирането и придържането към лекарствената терапия, предотвратяването на нежелани лекарствени реакции и взаимодействия. Насърчаваме хората да се грижат за здравето си, за да бъдат по-продуктивни и по-щастливи. Винаги сме на първа линия, за да се подобри здравето в България и по света.

Отпразнувайте напредъка, справяйте се със здравословните предизвикателства на днешния и утрешния ден и популяризирайте целта на #ЗдравеЗаВсички. Споделете информация за 7 април и тазгодишната тема с Ваши приятели, близки, пациенти, партньори. СЗО предоставя набор от инструменти и предлага редица начини да се включите. Различните типове съдържание са подходящи за различни публики и аудитории, за социалните мрежи, за инфлуенсъри/влиятелни лица и други за партньори, организации, като Вие можете да използвате тези, които по Ваше усмотрение са подходящи за Вас.

Инструменти за кампанията: https://www.who.int/campaigns/75-years-of-improving-public-health/campaign-toolkit
Ключови послания: https://www.who.int/campaigns/75-years-of-improving-public-health/key-messages
Бъдещето на здравето: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/future-of-health
Списък с видеоклипове: https://www.youtube.com/playlist?list=PL9S6xGsoqIBVkYERpdEszRqwmqOk9qS7o